ABC Floris Hovers

ABC van Floris Hovers
Floris Hovers is op vele fronten actief. Wat te denken van dirigent, familieman, muzikant, uitvinder, verzamelaar. Het onvolledige ABC van alles buiten Floris Hovers ziet er als volgt uit.

   Ontwerp van de eerste  39 Archetoys (2006)

Prentbriefkaart met Archetoys (2019)

De  A van ArcheToys 
Iedereen tekende vroeger weleens autootjes. Altijd plat, de wielen op de verkeerde plaats, een min of meer langwerpige vorm, alles uit verhouding en beslist geen details als portieren, velgen en kop-lampen. Omgekeerd geldt hetzelfde. Als een kind van vier of vijf jaar met zo’n tekening uit school komt, dan wordt meteen de auto herkend. De achtergrond hiervan is dat het lijnenspel direct refereert aan een auto. Voor jong en oud staat dat onomstotelijk vast. 
De tekeningen tonen als het ware het geïdealiseerde oermodel van de auto, de auto als archetype.  

Floris Hovers heeft in 2005 een serie van 37* modellen getekend gebaseerd op dat oergevoel van een auto. Let wel gebaseerd op, want zowel de vorm, de detaillering en de kleur gaan een flinke stap verder dan de schets van een kind. Hij geeft deze denkbeel-dige autootje de naam ArcheToys en maakt vervolgens zelf de eerste modellen. 

De eerste ArcheToys staan dicht bij het oermodel van de auto. Vooral deze personenauto’s roepen sfeer en herinneringen op en vertederen. Later komen daar ArcheToys bij die meer weg hebben van modelbouw. Noem het speelgoed, maar het is meer. Een ArcheToy is een object, een symbool, een icoon, een hebbeding.

* Vier modellen bestaan uit een trekkend voertuig met een aanhanger. Één model heeft een tent. In het modellenoverzicht worden deze vijf aanvullingen op het model apart beschreven.


De B van binnenhuisarchitectuur
Floris Hovers is in 2012 door Hugo Interieuromgeving  benaderd met de vraag om voor het Holliday Inn Express (Papendorp, Utrecht) een ontwerp te maken voor de wanden van de lobby en het restaurant. Dit hotel is gelegen nabij verkeersknooppunt Oudenrijn, de kruising tussen de A2 en de A12. De link met ArcheToys mag daarmee duidelijk zijn. 

Floris Hovers maakte zelf de foto's, waarna Hugo Interieuromgeving deze foto's met behoud van scherpte enorm heeft uitvergroot. Daarna volgden het printen  op vinyl en het plakken op de wanden. 






 << foto's: Hugo Interieuromgeving


De C van Centennial Collection

Van Leeuwen Buizen (Zwijndrecht) is een toonaan-gevend, internationaal bedrijf. Zij leveren van stalen strips, buizen en appendages aan bijvoorbeeld de offshore industrie. Studio Hovers (Raamsdonksveer) is een klein gebruiker van de zogeheten kokerprofielen.


Wat hebben zij dan gemeen? Welnu, uit vroege contacten is voortgekomen dat Floris Hovers jaarlijks een bijzonder relatiegeschenk ontwerpt voor de 250 beste klanten van Van Leeuwen Buizen bv. 

Een ArcheToy wel te verstaan. Samen vormen deze modellen de zogenaamde Centennial Collection. Tien jaar lang elk jaar een ander model, elk jaar een andere kleur en elk jaar een bijgewerkte jubileumdoos.


De D van dirigent
Floris Hovers kwam op de muziekschool van Albert Smeijers (Raamsdonkskveer)  in aanraking met koorzang. Lange tijd maakte hij deel uit van het jeugd- en mannenkoor St. Bavo, het Oratoriumkoor Cantate Corde en het jongerenkoor YRDV uit Raamsdonksveer. 

Later volgde hij de opleiding tot (kinder) koordirectie van het CVA te Tilburg en sinds 2001 is hij de dirigent van het Rooms Katholiek kinderkoor Tinter in Raams-donksveer. 

De E van Piet Hein Eek

Piet Hein Eek  richt in 1992 samen met zijn studie-genoot Nob Ruijgrok in Geldrop een meubelfabriek op.  Voor die tijd ongebruikelijk wordt daar een show-room aan verbonden. Floris Hovers is in 2004 aansluitend op zijn afstuderen daar gaan werken.

In 2006 maakt hij de overstap naar z'n eigen studio.


De meubels en de showroom van Eek & Ruijgrok BV waren een groot succes.  Inmiddels zijn de meubels waarin sloophout en metaal worden gecombineerd  nationaal bekend (en gekopieerd).


In 2010 werd in Eindhoven een door Philips verlaten fabrieksterrein met hal aangekocht en ingericht als fabriek en toonzaal.  Het nevenstaande logo komt daar  in vele variaties voor.


De F van familieman (en Fabuland)
De F was oorspronkelijk ingevuld met de F van Fabuland, de Lego-variant uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Fabuland was bedoeld als de overbrug-ging van Duplo voor de peuters en Lego voor de grotere kinderen. Kenmerkend voor Fabuland waren de fantasiedieren zoals Edward Olifant en Dokter Hond. Het zijn dieren waarmee een eigen verhaal verteld en gebouwd kon worden. Ook de huisje, meubels en voertuigen van Fabuland getuigen van vriendelijkheid en huiselijkheid. En dát ligt toch erg dicht bij Floris Hovers zelf. 

Toch is gekozen voor de F van familieman. Voorzichtig beginnen: Floris Hovers is trots op z’n vrouw Eva en op hun kinderen Katrijn, Ronja, Abel en Lieske. Nauw betrokken bij hun opvoeding, hun leven en hun school. Samen op vakantie, samen op ontdekken, samen muziek maken. Samen maar ook ieder voor zich. De kinderen ervaart hij als een bron van inspiratie. Maar zij worden ook ingezet om ideetjes uit te proberen. Jaarlijks is het hele gezin actief als monteur als de 250 Centennial Modellen in elkaar worden gezet. Maar familieman is meer dan een goede vader zijn. Floris Hovers is gesteld op z’n ouders, z’n beide broers en hun gezinnen. Veel samen doen, samen delen en toch ieder z’n eigen weg.  

De G van geloof 
Kerk en samenzijn. Religie is onmisbaar in het leven van Floris Hovers. Hij groeide op in een katholiek gezin. Op 22 jarige leeftijd ging hij het kinderkoor in Raamsdonksveer dirigeren. Daarmee kwam het besef dat hij met dit werk, met deze verantwoordelijkheid betrokken was bij het doorgeven van het leven. Floris Hovers ging dieper nadenken over God en zijn eigen leven op aarde. God is voor hem de altijd aanwezige, iemand die meekijkt in zijn leven. 
In het interview van Hanneke Rozemuller voor de site lazarus.nl over het geloof en het werk van kunstenaars zegt Floris Hovers: Ja. Ik ben ooit diep geraakt door een stukje uit Prediker, een van mijn favorieten. Daar staat zoiets als: God heeft alles eenvoudig bedoeld, het is de mens die zich van alles in het hoofd haalt
In dat interview wordt ook de vraag gesteld of Floris Hovers zichzelf als medeschepper ziet. Hij formuleert z’n antwoord als volgt: Ik zou me niet met God willen meten. Maar wat ik wel merk, is dat wat ik maak een mooie uitwerking kan hebben op een ander.


De H van hergebruik 
De werkplaats van Floris Hovers heeft iets geheim-zinnigs, of noem het een sluimergebied. Aan de wand hangen gereedschappen, in de rekken staat verzameld speelgoed, in de vitrine staat een veelheid van onbe-kende modellen in hout, karton of staal, op de werk-banken staan modellen in wording, twee asbakken en iets dat lijkt op een naaidoos en in de afvalbak liggen resten verpakkingsmateriaal en onherkenbare snippers. Pas dan valt het ook dat er stapels hout, karton en verschroeide spuitbussen overal op de vloer liggen. Niemand weet wat is of wat het gaat worden. Ook Floris Hovers zelf niet. Het zijn de materialen die voor de één afval zijn en voor de ander het punt van inspiratie. Noem het levensduurverlenging, maar dat suggereert dat er al leven was. Goed, dan toch maar op z'n Nederlands hergebruik


  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

  Ikonic Toys: de houten hijskraan van Floris Hovers

De  I van Ikonic Toys.

Ikonic Toys staat voor speelbaar design voor kinderen. Oprichter Maurice Doorduyn ontwerpt zelf speelgoed en werkt samen met andere jonge ontwerpers zoals Floris Hovers, Richard Hutten en Joost Swarte. Ikonic Toys , opgericht in 2015, staat voor Dutch Design dat niet misstaat in het huiselijke interieur. De collectie loop uiteen van houten speelgoedauto’s tot tapijten en loopwagens. Veel ontwerpen van Floris Hovers zijn ondergebracht onder dit label.

De designartikelen van Ikonic Toys zijn kleurrijk en functioneel, het assortiment is breed, betaalbaar en terug te vinden in de betere speelgoedwinkels en in museumshops over de hele wereld.


De J van jury

Floris Hovers was in 2020 jurylid bij de Hema Design Contest 2020. Een wedstrijd die vooral onder studenten en jonge ontwerpers bekendheid geniet.



De K van kleuren
De hoekige vormen en strakke lijnen van de ArcheToys doen denken aan Bauhaus en in mindere mate aan De Stijl. In beide stroming waren functies en kleurgebruik aan regels gebonden. De primaire kleuren rood, geel en blauw, de secundaire kleuren oranje, paars en groen en de achtergrondkleuren wit, grijs en zwart zijn alom bekend. Hoe is dat bij de ArcheToys? Welnu, om praktische reden werkt Floris Hovers met RAL-kleuren. RAL staat voor Reichs Ausschuss für Lieferbedingun-gen, de internationale standaardkleuren voor de industrie. Wel zo handig als je een model in Raams-donksveer ontwerpt en in Milaan produceert. 

Analyse van alle Archetoys op kleur maakt duidelijk dat Floris Hovers een zwak heeft voor de kleuren crèmewit (RAL 9001) gevolgd door karmijnrood (RAL 3002), geeloranje (RAL 2000) en olijfgroen (RAL 6003). Niet toevallig zijn dit de bedrijfswagen onder de ArcheToys. En ja, er zijn uitzonderingen. Voor een particulier model kan het zo zijn dat een speciale kleur wordt gebruikt. Zo ook de ploegleiderswagen (118). 


De L van landschappen

In aanleg is Floris Hovers altijd bezig met het ordenen, rangschikken en uitbreiden van zijn speelomgeving.  Eén ArcheToy is leuk, maar het eerste ontwerp was meteen een serie van samenhangende modellen. Later werd dat mede voor promotiedoeleinden aangevuld met een schip, een brug, een brandweer-kazerne, een ziekenhuis etc.

Dat meervoudig relationeel creëren heeft zich voortgezet bij andere projecten zoals de landschappen of beter gezegd stedelijke complexen van hout, karton en staal. Altijd alles op schaal, oog voor herkenbare details, onbeperkt uitbreidbaar en altijd in de typische Hovers kleuren, soms -en niet als dissonant- een fluorescerend onderdeel.



Sinds 2019 maakt Floris Hovers ook industriële landschappen van gerecyclede stukken metaal. Recyclen moet dan wel worden gelezen als herge-bruiken want er is geen sprake van verpulveren, omsmelten en een nieuwe product maken. Spuitbussen,  dynamo's, hoekijzers, alles herkenbaar maar functioneel anders. De neiging tot forensisch onderzoek moet onderdrukt worden.



De M van meubels
In 2006 startte Floris Hovers in Raamsdonskveer zijn eigen studio. Hij ontwerpt en maakt daar zijn meubels, speelgoed en andere creaties.  
Kenmerkend is zijn basale aanpak: hij gebruikt houten planken, plaatmateriaal, stalen profielen, glas en touw. Bijna kan gesproken worden over de primaire materialen. 

Hij verwerkt op ambachtelijke wijze deze materialen met eenvoudige technieken als zagen, boren, snijden, lassen, lijmen en knopen. Wat opvalt is dat hij kiest voor het minimale: geen schroef te veel, geen touw te lang, geen verhullende kit. 

Zijn producten ogen ongecompliceerd én samen-hangend. Dat is niet zo vreemd: Floris Hovers heeft oog voor geometrische verhoudingen en zoekt kleuren uit die door het mengen met wit dicht bij elkaar liggen. 

De ArcheToys, de Ikonic Toys, de meubels, de vazen, het speelgoed, de kerststal en alle andere ontwerpen vormen zo een doorlopende reeks van vorm en kleur. 


De N van nummer

De n staat in de wiskunde voor aantal. Bijvoorbeeld bij machtsverheffen (xn) of bij het uitschrijven van een reeks getallen zoals bij statistiek. Bij de ArcheToys staat de n voor het aantal modellen dat Floris Hovers heeft ontworpen, heeft gemaakt of heeft gemodificeerd.


Sinds 2013 wordt systematisch gewerkt aan een chronologisch overzicht van alle modellen en de varianten. Klinkt eenvoudig. Echter, nog steeds duiken er modellen en (kleur)varianten op én het komt ook voor dat een model ooit gemaakt is, verdwijnt. Dit laatste geldt voor de politieauto (nummer 7) die ooit wit/blauw van kleur was. Het originele model is na kleuraanpassing onvindbaar in Raamsdonksveer en de wijde omgeving. 


Zoek niet naar een verklaring. Floris Hovers heeft een uitstekend geheugen, alleen stelt hij de creatie boven de administratie. En hij vertrouwt er op dat alles dat in goede handen is, weer langskomt.



   Fixed chair (2004)

   Personenwagen 4 (2008)

   Flessenboot  (2010)

De O van ontwerper
Floris Hover presenteert in 2004 bij zijn afstuderen de fixed chair, een stoel zonder lijm, een stoel zonder pen/gat- of zwaluwstaartverbindingen. Touwen en stalenpennen leveren voldoende spankracht om alle delen van de stoel bij elkaar te houden. 
Het tonen van de afzonderlijke delen en de verbin-dingen is nog steeds één van de kenmerken van de ontwerpen van Floris Hovers. Een ander kenmerk is het gebruik van het zachte pallet: kleuren gemengd met wit vergelijkbaar met de kleuren van Peter Struycken en Geert Lap. 

In 2005 ontwikkelt Floris Hovers de eerste serie Arche Toys. De stalen profielen worden met zichtbare hecht-lassen aan elkaar verbonden. Goods bv (Amsterdam) doet vanaf 2008 de productie en verkoop van deze ArcheToys. 

In 2010 krijgt Floris Hovers internationale bekendheid met zijn flessenboot. Een boot waarbij plastic en hout door PostNL-elastieken bij elkaar wordt gehouden.  

In 2012 presenteert Floris Hovers de zogenaamde Carton Toys: modellen die door middel van knippen en vouwen uit één stuk karton gemaakt worden. 
In 2013 maakt Floris Hovers een animatie waarin Arche Toys betrokken zijn bij de productie van Carton Toys. 

In 2013 worden de Arche Toys opgenomen in de Fuoritema collectie van Magis (Milaan). Op hun verzoek ontwerpt Floris Hovers nog een aantal internationale modellen zoals de dubbeldekker. 

In de daaropvolgende jaren worden alleen nog op verzoek ArcheToys-modellen ontworpen en geprodu-ceerd. Voorbeeld daarvan is de Centennial Collection

Floris Hovers richt zich op nieuwe projecten zoals de Carter-vaas. Deze vaas is opgebouwd uit gekleurde segmenten. Segmenten die met bouten en moeren aan de buitenkant met elkaar verbonden worden. 
En dat is dan weer honderd procent Floris Hovers. 

  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
De P van Pekso
De vader van Floris Hovers was directeur-eigenaar van Pekso, een bedrijf dat met gewapend beton breed-plaatvloeren produceerde. Deze platen werden gebruikt als vloerdelen voor de woningbouw en utiliteit. Platbodems brachten via de beek De Donge de grondstoffen zand, grind en staal naar de beton-fabriek in Raamsdonksveer. Daar werd vervolgens het bindmiddel cement vermengd met de toeslag-
materialen zand, grind en soms steenslag. Daarna volgende het uitstorten op de stalen tralieliggers. Na dagen van drogen werden de platen met een heftruck gestapeld en per vrachtwagen of per schip naar de bouwplaats vervoerd. 
Floris Hovers leerde op de werkvloer van Pekso het bewerken van materialen en het besturen van transport- en hefwerktuigen. Bij het buitenspelen bouwde hij alles na. Toen De Donge werd uitgebag-gerd, bouwde hij van hout en staal een baggermolen die het naar zijn idee goed werkte. 

Om in de toenemende vraag te voorzien is Pekso in 1997 opgegaan in Betonfabriek De Hoop (Terneuzen
en Oudenbosch). Daar worden deze traditionele breed-plaatvloeren nog geproduceerd. 


   'Excel-town'

   'carter-circle'

De Q van queeste

Wellicht wat overdreven om de zoektocht van Floris Hovers naar de balans tussen functie, vorm en kleur te duiden als 'queeste'. Maar goed, de q moet in dit ABC  ook invulling krijgen. Twee lijnen vallen op.


Om te beginnen reductie, functionalisme en mini-malisme, de zoektocht naar de kenmerkende lijnen, de vorm en de kleur. Met fantasie komt alles daarna in werking. Voorbeelden daarvan zijn de ArcheToys, de flessenboten en Excel-achtige maquettes. 


De andere lijn is engineering: een bestaand model  wordt door ontwikkeld waarbij kenmerken wordt versterkt of juist verzwakt. Voorbeelden daarvan zijn de meubels en de carter-vazen.

 


  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
De R van Raamsdonk en Raamsdonksveer
Raamsdonk is van oorsprong een katholiek dorp gelegen op een lange zandrug omgeven door een drassig gebied. Het woord ‘donk’ staat voor en zanderige heuvel in een moerassig gebied. De beek de
Donge voert het water af naar uiteindelijk het Oude Maasje (Bergsche Maas). Vroeger werd rondom Raamdonk turf gestoken en dit werd met een platbodem afgevoerd. Ooit vormde Raamsdonk met de kernen Raamsdonksveer en Keizersveer één gemeente. Bij herindeling van 1997 werd Raamsdonk deel van de Geertruidenberg. Raamsdonk zelf telt 2200 inwoners waaronder Floris Hovers en zijn gezin.

Raamsdonksveer lig aan de oever van de Bergsche Maas en telt ruim 12 000 inwoners. Raamsdonskveer heeft haar groeien te danken aan haar gunstige ligging. Aanvankelijk waren dat activiteiten verbonden aan het water en het scheepvaartverkeer. Toen Napoleon besloot de straatweg Amsterdam-Parijs aan te leggen, werd Raamsdonskveer een halte aan deze noord-zuidverbinding. Bij de aanleg van het spoorwegennet kreeg Raamsdonksveer een station aan het inmiddels opgeheven tracé Waalwijk, Lage Zwaluwe, ‘s-Hertogenbosch, het zogenaamde halvezolenlijntjeRaamsdonksveer heeft door de Tweede Wereld Oorlog en de Watersnoodramp veel schade geleden. Door industrie, handel en transport is Raamsdonkveer telkens weer tot bloei gekomen.

Ten zuiden van Raamsdonksveer begint de Oosterhoutseweg, de uitvalsweg richting Breda. Aan die weg, na het viaduct over de A58 en de afslag naar Raamsdonk/Waspik, liggen het  kantoor, de studio en de werkplaatsen van Floris Hovers. 

Het pand Oosterhoutseweg 73 is de ontmantelde en deelt gesloopte betonfabriek Pekso. De voordeur aan de linkerzijde geeft toegang tot een aantal appartementen op de eerste verdieping. De deur van het voormalige kantoor geeft toegang tot een hal met twee vitrines en wederom twee deuren. Links Studio Hovers en rechts de kinderopvang. Voor het vervolg wordt verwezen naar de S van studio en de W van werkplaatsen.

De S van Studio Hovers
(in ontwikkeling)



Solido (vervalt op 01/07-2022)
Van jongs af aan heeft Floris speelgoed autootjes verzameld. Omdat hij met zijn ouders meestal naar Frankrijk op vakantie ging, groeide er al snel een verzameling van de Franse Solido-modellen. Op verjaardagen, sinterklaas en Kerst volgde de jaarlijkse aanvulling. En dat gaat nu al jaren zo. De doosjes worden behoedzaam geopend, bewaard en met de modellen wordt beschaafd gespeeld. Zijn voorkeur gaat uit naar brandweerauto’s, leger- en politie-voertuigen en modellen rondom de wegenbouw. Favoriet zijn de Solido-modellen en toebehoren van het Franse circus Amar. Van het zustermerk Verem verzamelt hij de nagenoeg identieke modellen van het Zwitserse circus Arlette. 
En dan is daar nog de verzameling van de Saab schaal-modellen. De Saab 900 was één van de eerste auto’s van Hovers senior. Deze Saab heeft model gestaan voor één van de eerste ArcheToys: Personenwagen 2. 

De T van tractoren
Tractoren, trekkers. In 2018 startte Floris Hovers het trekkersproject: ieder dag maakte hij van rest-materiaal zoals stukjes hout, kurk, doppen, schroeven, paperclips en ga zo maar door een kleine tractor. 
En soms een aanhangend landbouwwerktuig. 
Floris Hovers  werkte deze trekkers af in echte Hovers-kleuren en plaatste het model vervolgens op Facebook. De in totaal 365 tractoren zijn door hem gefotografeerd en in boekvorm gepubliceerd.  

  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

De U van uniek

Burago, Corgi, Dinky Toys, Hot Wheels, Jouef, Lesney, Majorette, Matchbox, Siku, Solido, Tekno en Wiking. Zomaar wat internationaal bekende speelgoedauto's. En zij hebben één ding gemeen: het zijn schaal-modellen. Maar hoe staat het met modellen die door de vorm en de kleur het archetype van een auto zijn?


Anders gezegd: heeft ArcheToys concurrenten?

Met enige aarzeling: ja, die bestaan. Bijvoorbeeld de IKEA-auto’s van het merk Zweedse Lillabo, de Neder-landse Ikonic Toys en enkele houten modellen van de Duitse merken Ostheimer en Grimms.


Er zijn twee punten van onderscheid: de ArcheToys zijn gebaseerd op slechts drie geometrische vormen te weten de rechthoek, de driehoek en de cirkel, niet-toevallig de drie Bauhaus-vormen. En de ArcheToys zijn van staal. Dat samen maakt ArcheToys uniek.


De V van violist
Floris Hovers leerde viool spelen op de toenmalige muziekschool Albert Smeijers in Raamsdonk.  Hij speelde hij in diverse jeugdensembles in Breda. 
Floris Hovers  is vaak betrokken bij lokale projecten van klassiek tot volksmuziek en populair. Sinds 2014 maakt hij deel uit van het gezelschap Drieërlei, een gezelschap met een voorkeur voor balfolk (muziek en dans van de Franse dorpjes). Muziek waarbij de doedelzak, de draailier en de trekzak niet weg te denken zijn.

  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

De W van werkplaats

De voormalige betonplatenfabriek Pekso aan de Oosterhoutsweg te Raamsdonskveer is ontmanteld en ten dele gesloopt. Twee hallen resteren waarvan er één door Floris Hovers is omgebouwd tot de studio en tevens productieruimte voor zijn werk. Zeg maar de meubel- en speelgoedmakerij. De grote zaagmachine domineert. Vanzelfsprekend een kolomboormachine en een eenvoudige spuitcabine. Veel, heel veel elek-trische handgereedschappen. Dit is de werkplaats waar overal laden en bakjes met frutsels liggen aangevuld met onderdelen van gedemonteerde apparaten en installaties. De eerste reactie zou  kunnen zijn dat er eens flink opgeruimd zou moeten worden. Maar dat ligt anders. Floris Hovers verzamelt afval, kleine nutteloze voorwerpen en verdwaalde onderdelen, brengt deze te samen en transformeert dit alles naar een herkenbaar groter geheel. Deze creaties ontberen dan nog maar één ding: werking. De menselijke compensatie daarvoor is fantasie. Deze werkplaats nodigt uit tot fantaseren en spelen.


De aangrenzende hal wordt is als loods annex garage ingericht en wordt door zijn broer gebruik. Tegen de buitengevel van deze hal, bijna grenzend aan de beek De Donge, is een metalen loods geplaatst. Daar heeft Floris Hovers de beschikking over de machines en gereedschappen die aan een smederij dan wel een constructiebedrijf doen denken. De zware lucht van metaal, smeerolie en lasvonken dringt tot diep in de neus door. Noem het de kraamlucht van de ArcheToys.



  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop
  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

De X van XXXL

De X staat voor XXXL, de gigamodellen van Floris Hovers. De enorme afmetingen mogen opvallend worden genoemd. Want één van de kenmerken van zijn werk is juist het verkleinen van de afmetingen. Toch een pas op de plaats: omstreeks 2010 ontwierp Floris Hovers een soort bolderkar die bij Piet Hein Eek in de verkoop stond. Het vroegst bekende gigamodel is de racewagen in de hal van Van Leeuwen Buizen bv (Zwijndrecht). De gestapelde dieren langs de oever van de IJssel nabij Bronkhorst is een ander voorbeeld. 


In 2016, bij de expositie BAL tonen veertig ontwerpers in het paleis  Soestdijk en de omliggende tuinen hun installaties. Floris Hovers is daar aanwezig met een serie  van tien loopauto's geschikt voor kinderen en volwassenen.


Bij Ikonic Toys zijn inmiddels ook gigamodellen aan het assortiment toegevoegd: de roodgele Duotoon Car#2, een met stof beklede krokodil voor binnen en een weerbestendige krokodil voor buiten.


De IJ van ijzeren gordijn
Nee, het communisme, het regime, het landschap en de taal spreken hem niet zozeer aan. Maar voor het speelgoed uit de voormalige Oostbloklanden heeft Floris Hovers een zwak. Dit sobere en schraal ogende no-nonsens speelgoed heeft toch iets magisch. 

Functioneel gezien zijn het vaak kopieën van westers speelgoed waarbij modellen en handleiding zonder met de ogen te knipperen zijn overgenomen en vertaald. En altijd herkenbaar aan het gebruik van goedkope materialen zoals zacht plastic en blik. 
Dit speelgoed is na de tweede wereldoorlog min of meer onder staatstoezicht geproduceerd en mocht op geen enkele wijze de uitstraling hebben van het kapitalisme. Vanaf de jaren vijftig in de vorige eeuw produceerden de speelgoedfabrieken volop voor de eigen markt. Van export was geen of nauwelijks sprake, de matroesjka’s wellicht uitgezonderd. Niet onbelangrijk: in de westerse landen werd neerbuigend gesproken over alle producten uit de Oosbloklanden. De Trabant en de Lada zijn iconisch voorbeelden. 

Floris Hovers kijk daar wat anders tegenaan. Voor hem is het  simpele speelgoed uit die periode vertederend, fascinerend en inspirerend tegelijk. En als er op Marktplaats iets moois langskomt, dan veert hij op.  

De Z van zeep
Floris Hovers werkt graag met materialen die hij op handkracht vorm kan geven. Handgereedschappen zijn welkom. Machinaal is niet uitgesloten. 
Een zacht voorbeeld van 'heel wat anders' zijn de zeepboten. De boten passen in één hand, hebben echte zeepkleuren en lossen bij het spelen in water langzaam op. Niet zo duurzaam, wel zo leuk!
Opvallend maar niet zo vreemd is het gebruik van de twee kleuren zeep. Kijk maar eens bij de Ikonic Toys.

Share by: